Een judotrainer zet druk op zijn 16-jarige judoka’s om kilo’s te verliezen tegen de eerstvolgende wedstrijd. Ze mogen dagelijks maximum 750 kcal eten ondanks de zware trainingen van soms wel 2u per dag. Elke training moeten ze verplicht op de weegschaal staan. De judoka’s durven niet in te gaan tegen de trainer omdat ze denken dat het erbij hoort om de top te bereiken. De sportdiëtist die freelance betrokken is bij de club heeft al herhaaldelijk gezegd dat dit onverantwoord is, maar de trainer blijft geloven in zijn eigen methode. Een van de judoka’s vertelde aan de diëtist dat hij soms overgeeft na een maaltijd om zeker geen gewicht bij te komen.

Is dit over de grens?

Doe een snelle scan om te weten of een situatie al dan niet over de grens gaat.

Hoe schat je deze situatie in?

Niet elke situatie gaat even ernstig over de grens. Soms gaat het zelfs niet over de grens. Soms gaat het ernstiger over de grens en vraagt het meer opvolging. Om de reactie te kunnen afstemmen op de ernst, schat je de ernst van de situatie in op basis van zes criteria. Zo krijgt de situatie een kleur: groen is oké, geel is licht niet oké, rood is ernstig niet oké en zwart is zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Hoe reageer jij?

Reageer op incidenten en bied zorg, leerkansen en herstel aan. Oefen op hoe je kan reageren op diegene die over de grens gaat, diegene wiens grens wordt overschreden en op beleidsniveau.
Geef mij een andere situatie