Je kan op allerlei manieren achterhalen of kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking het slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Soms vertellen ze zelf over de feiten. Het kan zijn dat derden je inlichten over wat er aan de hand is. Maar het is ook mogelijk dat er enkel vermoedens zijn.
Vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn meestal gebaseerd op een aantal signalen die je vaststelt. Het zou kunnen dat je een gedragsverandering hebt opgemerkt. Het kan zijn dat een kind lichamelijke kwetsuren vertoont waar je je vragen bij stelt. Misschien krijg je het gevoel dat iets niet klopt in een verhaal of maak je je zorgen over de veiligheid van een cliënt.
Meestal gaat het om een combinatie van een aantal factoren.
Wanneer moet je je zorgen maken? En wat kan je doen als je vaststelt dat er mogelijk meer aan de hand is?
Er zijn verschillende categorieën van mogelijke alarmsignalen.
Ten eerste kunnen er signalen komen bij het kind of de jongere zelf. Dergelijke signalen geven aan dat het niet goed gaat met het kind of de jongere. Er kunnen verschillende oorzaken onder zitten zoals bijvoorbeeld lijden onder een echtscheiding of gepest worden.
Slecht een beperkt aantal signalen verwijst rechtstreeks naar mogelijk seksueel misbruik: bijvoorbeeld verwondingen aan de geslachtsdelen, of een soa bij jonge kinderen.
Het is wel van belang om bij minder duidelijke alarmsignalen ook te denken aan seksueel misbruik en dat indien mogelijk ook aan de betrokkenen te vragen.
Ten tweede kunnen ook signalen in de omgeving wijzen op mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Personen in de context maar ook professionelen kunnen mogelijk een risico vormen.
Medische signalen kunnen een duidelijke link hebben met mogelijk slachtoffer zijn:
Bij dit soort signalen moet seksueel misbruik als oorzaak kunnen uitgesloten worden vooraleer er nagedacht wordt over andere mogelijke verklaringen.
Maar er zijn ook minder duidelijke signalen, die misschien in verband kunnen staan met SGG:
Naast lichamelijke en medische klachten kunnen er ook plotse veranderingen optreden in het gedrag die kunnen wijzen op achterliggende problemen.
Dit soort signalen is meestal niet gelinkt aan seksueel misbruik maar kan wel een uiting zijn van posttraumatische stress omwille van SGG.
Voorbeelden zijn:
Een specifieke vorm van gedragssignalen zijn signalen van angst:
...
Ook deze angstsignalen kunnen veroorzaakt worden door andere achterliggende oorzaken zoals gepest worden of heel streng opgevoed worden.
Er kunnen ook wijzigingen komen in seksueel (getint) gedrag. Mogelijke alarmsignalen zijn:
Ook deze gedragingen kunnen voorkomen los van seksueel trauma.
Als er verschillende categorieën van mogelijke signalen samen optreden stijgt de kans dat er verband is met SGG.
Een andere categorie van mogelijke signalen houdt verband met factoren in de context van kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.
Wat zijn mogelijke risicofactoren?
Een specifieke risicofactor vormen de professionelen met wie kinderen en jongeren in aanraking komen.
Mogelijke kenmerken van grensoverschrijdend gedrag zijn:
Als je je zorgen maakt over mogelijke signalen, kan je een aantal zaken doen.
Ga als dat kan in gesprek met de betrokkene, vertel dat je je zorgen maakt, probeer wat meer informatie te achterhalen over de redenen van de signalen die je opmerkt.
Bijvoorbeeld: