Twee jongens van 14 jaar hebben al een tijdje lang een relatie. Nu het zomervakantie is, zien ze elkaar wat minder. Ze bellen dagelijks en sturen elkaar regelmatig berichtjes. Die berichtjes worden steeds flirteriger.

Na een aantal flirterige berichtjes vraagt één van de jongens om een pikante foto te sturen. Met veel plezier stuurt één van de jongens een naaktfoto naar zijn lief. Hij staat onherkenbaar op de foto, enkel zijn penis is zichtbaar. Ze vinden dit allebei fijn. Na het bekijken van de foto, verwijdert de ontvanger deze.

Is dit over de grens?

Doe een snelle scan om te weten of een situatie al dan niet over de grens gaat.

Hoe schat je deze situatie in?

Niet elke situatie gaat even ernstig over de grens. Soms gaat het zelfs niet over de grens. Soms gaat het ernstiger over de grens en vraagt het meer opvolging. Om de reactie te kunnen afstemmen op de ernst, schat je de ernst van de situatie in op basis van zes criteria. Zo krijgt de situatie een kleur: groen is oké, geel is licht niet oké, rood is ernstig niet oké en zwart is zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Hoe reageer jij?

Reageer op incidenten en bied zorg, leerkansen en herstel aan. Oefen op hoe je kan reageren op diegene die over de grens gaat, diegene wiens grens wordt overschreden en op beleidsniveau.
Geef mij een andere situatie