Maak met deze methodiek het thema grensoverschrijdend gedrag en onveiligheid over de hele organisatie bespreekbaar. Peil naar concrete ervaringen met agressie en voorstellen tot optimalisering.
Aantal deelnemers: Onbeperkt. Maak subgroepen van max. 6 personen
Duur: Minstens 90 minuten tot een halve dag, afhankelijk van de groepsgrootte
Materiaal:
Maak grensoverschrijdend gedrag en onveiligheid bespreekbaar. Peil naar ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en naar verbetervoorstellen.
Maak vooraf bekend dat je organisatie tijdens een personeelsmoment ‘inspraakrondes’ organiseert rond het thema grensoverschrijdend gedrag en (on)veiligheid.
Breng alle medewerkers samen en splits ze ter plaatse in verschillende groepen. Dat kunnen de bestaande teams zijn of gemengde groepen van medewerkers en leden van je doelgroep.
De directie kadert de oefening, bijvoorbeeld naar aanleiding van een engagementsverklaring of de opstart van de werkgroep integriteit.
Geef de volgende vragen mee aan de subgroepen:
Elke groep schrijft de antwoorden in steekwoorden op de flap. Voorzie hiervoor 1 uur.
De subgroepen bepalen op basis van hun uitwisseling de drie belangrijkste aanbevelingen voor de toekomst en schrijven dit op een flap.
De subgroepen presenteren hun aanbevelingen aan de grote groep. De anderen mogen reageren: eerst met verduidelijkingsvragen daarna met discussievragen.
Neem de aanbevelingen en belangrijkste discussiepunten mee naar de verdere visieontwikkeling binnen de werkgroep integriteit.
Bron: Beks, M. & Krol, L. (2001). Agressie en onveiligheid. Werkpakket bij het arboconvenant 2001-2003. Utrecht: GGZ Nederland.