Veiligheid, transparantie en zorg zijn belangrijk voor je medewerkers en je doelgroep. Een veilige context is een plek waar mensen kansen krijgen om een gevoel van basisveiligheid te ontwikkelen en betrouwbare anderen tegen te komen met wie ze een hechte en veilige relatie kunnen opbouwen. Van zodra die veiligheid in het gedrang komt, door bijvoorbeeld een incident van grensoverschrijdend gedrag, is het van belang veiligheid te installeren om zo van een onveilige context terug een veilige omgeving te maken.
Veiligheid installeren, betekent zowel dat je een situatie creëert die veilig is voor iedereen als dat je nieuwe feiten voorkomt. Je kan dat op verschillende manieren doen.
Luister naar alle (on)rechtstreeks betrokken personen (jongeren, ouders, opvoeders, …) en bevraag wat zij nodig hebben om zich veilig te voelen.
Voorbeelden zijn: toezicht verhogen, afspraken maken over contact met anderen, afspraken maken omtrent het gebruik van multimedia, een time-out, verhuizen van leefgroep, reorganiseren van slaap- of doucherituelen, …
Naast het bevragen van alle betrokkenen zijn ook volgende parameters helpend om af te wegen hoe je de veiligheid kan vormgeven:
Bekijk ook of er risico’s bestaan die buiten deze directe context zouden kunnen liggen (verplaatsing naar school/huis/werk, …) en tracht deze ook te beveiligen.
Weet dat het installeren van veiligheid ook als doel heeft de bedreigde ontwikkeling van de pleger te beveiligen. Het stellen van grensoverschrijdend gedrag heeft namelijk ook een negatieve impact op de ontwikkeling van de betrokkene die dit gedrag pleegt.
Stel een veiligheidsplan op om ervoor te zorgen dat veiligheid kan worden geïnstalleerd in hoofde van de pleger, het slachtoffer, de organisatie en de maatschappij.
Bron: Praktijkgids seksualiteit en grenzen (2021). YUNECO CARO-I.T.E.R.: Clijsters, A., Daelemans, S., De Pourcq, C., Duquet, N., Neirynck, B., Wilson, S.