Schokkende gebeurtenissen kunnen een impact hebben op het dagelijks functioneren van slachtoffers en getuigen. Preventie is belangrijk: maak afspraken over opvang en nazorg met gerichte vragen en een generiek model.
Zo zorg je voor een systematische ondersteuning van het natuurlijk verwerkingsproces van de getroffenen en zorg je ervoor dat ze hun reacties op de gebeurtenis kunnen begrijpen en een plaats kunnen geven in hun leven.
Vaststellen: maak afspraken over wie een gebeurtenis of een opeenstapeling van gebeurtenissen signaleert en hoe dit gebeurt.
Oproepen: maak afspraken over hoe je de persoon die opvang en nazorg aanbiedt, oproept en inschakelt.
Uitvoeren: maak afspraken over hoe je opvang en nazorg uitvoert.
Doorverwijzen: maak afspraken over wanneer en naar wie je doorverwijst voor professionele hulpverlening.
Houd de vinger aan de pols: opvang en nazorg houdt niet op bij één gesprek. Om dit te duiden is er een pijl tussen uitvoeren en vaststellen.
Het onderste vlak geeft het belang weer om de leidinggevende op elk moment van het proces te informeren. Niet over de gespreksinhoud, wel over het feit dat de gesprekken plaatsvinden.
Een schokkende gebeurtenis raakt vaak verschillende mensen. Direct en minder direct.
Wie verzorgt de opvang meteen na de feiten? En wie de nazorg?
VASTSTELLEN
Ga hierbij minstens uit van de definitie van een schokkende gebeurtenis en stel een lijst op met situaties en incidenten waarbij opvang en nazorg te overwegen zijn.
Volgende informatie helpt je je hierbij:
INROEPEN
Zorg dat de gebeurtenis gemeld wordt aan de juiste personen.
Volgende informatie helpt je hierbij:
UITVOEREN
Volgende informatie helpt je je hierbij:
DOORVERWIJZEN
Ga na wanneer nazorg stopt en wanneer doorverwijzing nodig is. Let op signalen die wijzen op een verstoorde verwerking.
Volgende informatie helpt je je hierbij:
Volgende informatie helpt je je hierbij:
Bron model generieke werkwijze : Richtlijn Psychosociale Ondersteuning Geüniformeerden, auteur: de projectgroep richtlijnontwikkeling, waarin vertegenwoordigd hoog-risicoberoepen zoals politie, brandweer, ambulancezorg, defensie en diverse (vrijwilliger)organisaties.