Discriminatie is het verschillend behandelen van personen en groepen op basis van bepaalde kenmerken. Dit is strafbaar. Hoe ga je ermee om? En wat doe je als getuige?
Ongelijk behandeld worden is pijnlijk: je wordt afgewezen omwille van wie je bent zonder dat men kijkt naar wat je doet of kan. Dit heeft invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het berokkent schade en kan leiden tot sociale uitsluiting. In die zin is discriminatie een vorm van geweld.
Leg een dossier aan waarin je de incidenten precies omschrijft: wat is er gebeurd, wanneer, waar, door wie, wie waren er nog bij, wie zijn getuigen,...? Bewaar zoveel mogelijk bewijsstukken.
Benoem het concrete gedrag. Maak duidelijk waarom je dit niet op prijs stelt. En vraag om ermee te stoppen. Vraag eventueel naar het waarom van het gedrag. Aan de reactie merk je wel of de persoon bereid is om tot een oplossing te komen. Laat weten dat je stappen onderneemt als de situatie niet verandert.
Die vind je bij andere slachtoffers, zodat je samen iets kan ondernemen. Vraag buitenstaanders om te getuigen, om je emotioneel te steunen of om je te helpen in gesprek te gaan met de dader. Neem zeker contact op met de vertrouwenspersoon binnen je organisatie als het discriminerende gedrag van een collega of leidinggevende komt.
Dit kan via:
Weet dat je dezelfde stappen kan zetten als het slachtoffer. Meld het bijvoorbeeld zelf bij de instanties.
Meer weten?