Een gezonde seksualiteitsbeleving is voor mensen in de psychiatrie vaak niet evident omwille van allerlei redenen. De aandoening (depressie, schizofrenie, …) heeft vaak invloed op de seksualiteit en de seksuele behoefte. Omdat de begeleiding de behandeling op de voorgrond zet, krijgt seksualiteit soms minder aandacht en wordt de cliënt ten onrechte als niet-seksueel beschouwd. Als men toch aandacht heeft voor het seksuele aspect, ligt de focus vaak op preventie, veiligheid, risicogedrag en traumatisering en te weinig op seksueel plezier en verlangen. Bij opname kan men seksueel gedrag soms ontmoedigen en afremmen vanuit de bezorgdheid dat dit een negatieve invloed kan hebben op de behandeling.
Mensen zijn seksuele wezens, ook in de zorg. Seksuele aanrakingen, gevoelens, ervaringen, relaties, gedachten, en fantasieën blijven belangrijk voor de levenskwaliteit. Het hebben van goede intieme relaties beschermt mensen.
In de zorg is het daarom belangrijk om ook oog te hebben voor die betekenisvolle relaties en patiënten te helpen deze relaties te onderhouden en ontwikkelen.
Mensen die voor kortere of langere tijd hun privéwoning moeten achterlaten en worden opgevangen in een residentiële context, laten hun seksuele beleving en identiteit niet achter.
Al te vaak wordt nog gedacht dat mensen omdat ze ziek zijn op een pauzeknop kunnen drukken en seksuele behoeften en gewoontes in de ijskast kunnen zetten.
Zeker bij lange residentiële zorg zou er aandacht moeten zijn voor het seksuele en voor de invloed van de zorgsituatie op de seksuele gezondheid.
Mensen in de psychiatrie zijn extra kwetsbaar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door derden en door hulpverleners.
Nochtans hebben mensen in de psychiatrie in wezen dezelfde behoeften als mensen zonder psychische problemen zoals fysieke nabijheid en knuffelen, psychische nabijheid (geborgenheid, genegenheid), maar hebben zij het vaak moeilijker om een goed seks- of liefdesleven te realiseren.
Ze kunnen sneller angstig of achterdochtig zijn en beperkingen ervaren in hun sociale inzicht. Het onderhouden van seksuele relaties kan moeilijker verlopen door bijvoorbeeld het gebrek aan energie, somberheid of emotionele vlakheid.
Zo kan medicatiegebruik bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals libidoverlies, erectieproblemen, ejaculatie- of orgasmestoornissen.
Duizeligheid, sufheid, en gewichtstoename hebben bovendien invloed op het zelfbeeld en op de therapietrouw.
Mensen met psychische problemen hebben vaker in hun verleden te maken gehad met traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik.
Zij ontwikkelen later in hun leven vaak een posttraumatische stresstoornis (PTSS) en hebben een grotere kans om opnieuw slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Specifieke vraagstukken rond seksualiteit gaan in de sector vaak over privacy, hoe streven naar positieve seksualiteit, hoe beleid maken (specifiek voor de psychiatrische context) en hoe veiligheid installeren en behouden voor iedereen.
Lees:
Lees:
Hoe gaan we om met het gebruik van internet bij mensen met voorwaarden?
Lees: