Na een eerste visieoefening kom je tot een eerste aanzet van een visietekst relaties en seksualiteit. Wat doe je met deze eerste visietekst? Hoe laat je het groeien van dode letter tot groeiend document?
Het uitwerken van een visie is altijd het werk van een groep en de visie moet voldoende gedragen en gedeeld worden door alle betrokkenen.
Een visie is een richtinggevend instrument dat de algemene lijnen voor een voldoende lange tijd uittekent.
Het is bij het uitwerken van een visietekst niet nodig om in detail in te gaan op specifieke afspraken en regels. Die kunnen wel worden opgenomen in bijvoorbeeld je schoolreglement of de leefregels van je school.
Op die manier zal een visietekst een langere looptijd hebben dan een afsprakenboek of reglement. Het geeft de algemene principes weer en de wijze waarop deze geconcretiseerd worden in diverse domeinen van het beleid.
Koppel de visietekst terug aan het team. Zien ze mogelijke verbeteringen? Vraag aan het team of er een meerderheid is die zich achter deze visie kan scharen.
Hopelijk heb je nu een meerderheid. Maar de mening van de minderheid kan je visietekst nog heel wat verbeteren aan de hand van drie vragen:
Vaak gaan de opmerkingen over praktische zaken, haalbaarheid en psychologische drempels:
Deze zaken hoeven niet per se in de visietekst opgenomen te worden, maar kan je wel meenemen wanneer je een afsprakenboek, schoolreglement of leefregels opstelt.
Probeer te zoeken naar oplossingen die hun belangrijkste problemen oplossen of verminderen, zoals:
Je kan dezelfde oefening doen met het CLB, de ouders en leerlingen. Je zal niet aan alle opmerkingen tegemoet kunnen komen.
Er worden zaken van de school decretaal verwacht: het behalen van de eindtermen, en kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding voorzien waaronder een gezondheidsbeleid.
Nu je een gedragen visietekst hebt, dien je deze uit te dragen naar je ouders en leerlingen.
Een tekst in het schoolreglement of op Smartschool wordt vooral door de ouders en leerlingen gelezen die goed Nederlands kunnen en sterker betrokken zijn bij de school.
Is de tekst wel op maat van je leerlingen geschreven? Probeer de belangrijkste krachtpunten van je visietekst op een laagdrempelige manier tot bij de ouders te krijgen.
Bijvoorbeeld via een aankondigingsbord op het oudercontact, een aanspreekpersoon aan de schoolpoort, een flyer in de agenda, een flyer overlopen bij het oudercontact of de inschrijving, …
Deze communicatie dien je elk jaar opnieuw te doen; doe dus elk jaar voordien een korte check of alles nog actueel is.
Krijg je vragen of klachten van ouders, dan kan je meestal terugvallen op de visietekst. Heb je het gevoel dat er misschien toch iets moet veranderen, of dat er iets onduidelijk is, bespreek de visietekst dan nog eens met je team.
Bekijk na een jaar eens of je de visie wel omzet in concrete handelingen: