Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft grote invloed op het welbevinden van werknemers. Als werkgever kan je natuurlijk niet elk incident vermijden, maar je kan medewerkers wel helpen om er mee om te gaan. Daarnaast kan je de nodige opvang voorzien na een incident.
Elke medewerker reageert op zijn eigen manier op seksueel grensoverschrijdend gedrag. De beleving is dus altijd subjectief. Daardoor kan de ene medewerker zo’n gebeurtenis soms moeilijk verwerken en zelfs een trauma ontwikkelen, terwijl iemand anders deze veel sneller te boven komt. Goede opvang en nazorg is dus essentieel: het vergroot de kans op een natuurlijk herstel van de betrokkenen en bevordert het verwerkingsproces.
Om gepast en adequaat te reageren, is het handig om de ernst in te schatten. De ene grensoverschrijding is namelijk de andere niet, zelfs al heeft dit ernstige gevolgen op het slachtoffer. Er kan een groot verschil zijn tussen de intentie van de pleger en de gevolgen die dit losmaakt. Daarom is enige objectivering van de feiten nodig.
Lees meer over het Sensoa Vlaggensysteem, een tool om seksueel gedrag in te schatten en er gepast op te reageren.
Waar komt het seksueel ongewenst gedrag het meest voor?